FAQ
Waarom coördineert Zorgverzekeraars Nederland de challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’?
Op verzoek van het ministerie van VWS coördineert Zorgverzekeraars Nederland (ZN) deze challenge. ZN vertegenwoordigt de zorgkantoren, die de langdurige zorg inkopen. De challenge past binnen het beleid en de taak van zorgkantoren om leren en verbeteren bij zorgaanbieders te stimuleren en kennisdeling over innovaties te bevorderen.
Is uitstel na de deadline van aanmelden van 17 november 2019 mogelijk?
Nee, mocht nog niet alles rond zijn dan is het advies om in de aanvraag op te nemen wanneer wordt verwacht dat alles rond is. De jury zal de uiteindelijke haalbaarheid van het voorstel beoordelen.
Mag je intramuraal en extramuraal implementeren?
Het is een vereiste dat de technologie intramuraal geïmplementeerd of opgeschaald wordt. Daarnaast mag de technologie ook extramuraal worden geïmplementeerd.
Kan een zorgorganisatie met meerdere initiatieven deelnemen aan de challenge?
Ja, dat kan, per initiatief dient een aanvraag ingediend te worden.
Kan de technologie leverancier aanschuiven bij de begeleiding?
Ja, dat is afhankelijk welke afspraken de zorgorganisatie met het begeleidende bureau maakt.
Wat is de rol van de technologie leverancier?
De leverancier is verantwoordelijk voor de levering van de technologie en voor het oplossen van eventuele technische of voorraadproblemen.
Is deze challenge ook bedoeld voor kortdurende zorg na ziekenhuisopname?
Nee, de challenge is primair gericht op langdurig verblijf in het verpleeghuis.
Naar wie gaat de titel?
Naar het betrokken verpleeghuis of zorgorganisatie in geval van opschaling over meerdere locaties.
Waarom is deze challenge aantrekkelijk voor de bestaande zorgaanbieder?
De bestaande zorgaanbieder kan de technologie implementeren dan wel opschalen binnen hun eigen organisatie met hulp van externe bureaus en zij maken daarbij kans op de titel “Zorgvernieuwer 2021” . Daarnaast wint de winnaar van de challenge een geldprijs en uitje voor alle werknemers van de zorgaanbieder die betrokken waren bij het project.
Wat is de rol van het zorgkantoor?
De challenge levert de zorgkantoren kennis op over de implementatie van de technologie en de technologische toepassing in de brede zin van het woord. Hierdoor leren de zorgkantoren ook op het gebied van innovatie en technologie en vergaren zij nieuwe inzichten. Dit zorgt er voor dat de zorgkantoren buiten de challenge om steeds beter als “adviesbureau” / “kennisbank” kunnen optreden door hun kennis te delen in het gesprek met zorgaanbieders in de regio om innovatie te stimuleren. Verder heeft het zorgkantoor een faciliterende rol binnen de challenge waarin ze onder andere kunnen meedenken over het vinden van cofinanciering voor de technologie, het stimuleren van samenwerken tussen zorgaanbieders etc.. Daarnaast kunnen de zorgkantoren de voortgang van de challenge in relatie tot de ontwikkeling van innovaties bij de betreffende zorgaanbieder in de innovatiedialoog (onderdeel van kwaliteitsdialoog) in 2020 bespreken.
Hebben de bureaus ervaring in de zorg?
De bureaus zijn geselecteerd op hun capaciteiten op het gebied van verandermanagement en bekendheid met de zorgsector.
Wat is de toegevoegde waarde van een bureau voor 1.5 dag in de week gedurende 10 maanden?
De bureaus zijn gespecialiseerd in verandermanagement. Ervaring leert dat één van de voornaamste barrières bij implementatie van nieuwe technologie de aanpassing binnen de organisatie betreft en betrekken van cliënten/naasten en de professionals. Daarnaast kunnen de bureaus ondersteunen bij:
- Het begeleiden van de implementatie / opschaling van de technologie
- Het uitvoeren van de effectmetingen (0, tussen en eindmeting)
- Het rapporteren van de resultaten van het project.
De technische ondersteuning van de technologie wordt niet door de bureaus geleverd.
Mag je een gefaseerd plan indienen waarbij je een haalbaar deel binnen de 10 maanden realiseert plus een toekomstplan voor na januari 2021 schetst?
Er moet een voorstel liggen dat binnen 10 maanden leidt tot een nieuw geïmplementeerde technologie of opschaling van de huidige technologie. Mocht nog niet alles rond zijn dan is het advies om in de aanvraag op te nemen wanneer wordt verwacht dat alles rond is. De jury zal de uiteindelijke haalbaarheid van het voorstel beoordelen.
Mag opschaling van de technologie in de zorgorganisatie die het reeds gebruikt?
Ja, dat mag.
Wanneer start het implementatietraject?
De genomineerden hebben eerst nog t/m 1 maart 2020 de tijd om de implementatie voor te bereiden (formeren projectteam, inkoopprocedure technologie, voorbereiden cliënten waar nodig etc.). Direct daarna zal het daadwerkelijke implementatietraject beginnen.
Waar kan ik terecht als ik vragen heb m.b.t. het invullen van het formulier?
U kunt dan contact opnemen met Bob Radder van ZN [info@verpleeghuisvandetoekomst.nl, 06 – 15 11 00 70